Закон о спречавању насиља у породици увео мултидисциплинарни приступ

Нови Закон о спречавању насиља у породици, у који су имплементиране многе одредбе Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, увео је низ новина и мултидисциплинарни приступ, истакнуто је на састанку представника Министарства правде са делегацијом званичника из Молдавије.

Улога и искуства Министарства правде Србије у вези са превенцијом и заштитом жена, али и других жртва насиља у породици и кривичних дела одређених овим законом, као и у вези са радом Група за координацију и сарадњу и Савета за сузбијање насиља у породици, који су формирани у складу са новим Законом, били су у фокусу састанка са молдавском делегацијом, која је била у Србији у студијској посети о примени мултидисциплинарног приступа у области превенције и борбе против насиља над женама.
Представница Министарства правде Ивана Славнић молдавској делегацији представила је како се у оквиру правосудног система Републике Србије остварује заштита од насиља у породици, посебно се осврнувши на Закон о спречавању насиља у породици, као и на кампању Министарства правде „Искључи насиље”, те друге активности које Министарство правде спроводи у борби против насиља над женама.
„Истанбулску конвенцију наша држава је међу првима у свету ратификовала, а у Закон о спречавању насиља у породици имплементиране су многе одредбе Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици“, истакла је Славнић и додала да су за претходних 17 месеци примене тог закона, Групе за координацију и сарадњу размотриле око 60.000 пријављених случајева насиља у породици и израдиле око 15.000 индивидуалних планова заштите и подршке.
Славнић је нагласила да је Министарство правде, уз подршку УНДП-а, израдило постер о примени Закона о спречавању насиља у породици, који је намењен свим надлежним државним органима, установама и институцијама које примењују тај закон.
Такође, она је додала да Министарство правде наставља са пружањем подршке Групама за координацију и сарадњу, као и са активностима које за циљ имају да утичу на повећање нивоа свести јавности о значају да се насиље препозна и пријави, али и о значају мултисекторског повезивања на локалном нивоу у циљу превенције и заштите од насиља у породици.
Директорка кривичне истраге молдавског Министарства унутрашњих послова и шефица делегације те земље Аурица Постица представила је досадашњу праксу Молдавије када је у питању превенција и борба против насиља над женама и истакла да држава Србија представља пример добре праксе у области заштите жена од насиља у породици.
Постица је додала да кривично дело насиље у породици постоји и у молдавском кривичном законодавству као посебно кривично дело, те да су субјекти заштите готово идентично постављени као и у српском Закону о спречавању насиља у породици.

 

IMG_9052

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

СИНХРОНИЗОВАН РАД ОРГАНА ЗА ХИТНУ И ДЕЛОТВОРНУ ЗАШТИТУ И ПОДРШКУ ЖРТВАМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

СИНХРОНИЗОВАН РАД ОРГАНА ЗА ХИТНУ И ДЕЛОТВОРНУ ЗАШТИТУ И ПОДРШКУ ЖРТВАМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Следећи

Није срамота бити жртва, срамота је затварати очи пред насиљем

Није срамота бити жртва, срамота је затварати очи пред насиљем