Имплементација Истанбулске конвенције у Србији на завидном нивоу

 

Република Србија постигла је завидан ниво у имплементацији Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, односно Истанбулске конвенције, пре свега у нормативном оквиру. Такође, Закон о спречавању насиља у породици, али и други закони ставили су Србију у сам врх земаља западног Балкана и Турске.
То је истакнуто на дводневном Регионалном форуму „Промоција имплементације Истанбулске конвенције у западном Балкану и Турској“, одржаном у Скопљу, где је српска делегација пажњу присутних скренула и симболима за борбу против насиља над женама, јер су сви представници носили беџеве и ешарпе наранџасте боје, дајући своју подршку борби против насиља над женама и девојчицама у оквиру „16 дана активизма“ који се обележава од 25. новембра до 10. децембра.
Представница Министарства правде Горјана Мирчић Чалуковић истакла је задовољство постигнутим резултатима и указала да и даље треба настојати да представници државних органа и цивилног сектора буду јединствени и истрајни у борби против насиља у породици и насиља над женама.
„Само тако можемо обезбедити јаку породицу у којој ће расти срећна деца“, нагласила је Мирчић Чалуковић и додала да су решења која доносе закони Републике Србије за многе у региону још увек непознаница. Она је додала да су препознавање насиља, разумевање његовог феномена и потреба жртава насиља у породици и кривичнх дела које предвиђа Конвенција, за многе на западном Балкану још увек нерегулисани.
Мирчић Чалуковић је истакла да су Законом о спречавању насиља у породици имплеметиране многе одредбе ратификоване Истанбулске конвенције, али и да су у Кривични законик уведена нова кривична дела која предвиђа конвенција- пре свега прогањање и полно узнемиравање.
„То ставља Србију у круг земаља са изузетно јаким законодавним оквиром“, рекла је представница Министарства правде.
Форум, који је окупио велики број учесника из свих држава Западног Балкана, представнике УН, „UN Women“, Савета Европе, цивилног сектора, отворили су председник Владе Македоније Зоран Заев, специјални представник ЕУ за Макединију Самуел Жбогар и директорка Канцеларије „UN Women“ за Европу и Централну Азију Алиа Ел- Јасир.

 

47322936_322135705038864_3815198231898357760_n

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

Није срамота бити жртва, срамота је затварати очи пред насиљем

Није срамота бити жртва, срамота је затварати очи пред насиљем

Следећи

Одржана Девета годишња конференција Виктимошког друштва Србије

Одржана Девета годишња конференција Виктимошког друштва Србије