Обуком тужилаца и судија до ефикасније примене закона

Obuka01

Министар правде Нела Кубуровић истакла је данас да ће у наредних четири месеца, колико је остало до почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици, бити обучено више од 400 судија и тужилаца, од којих ће у многоме зависити како ће бити реализовани циљеви које је поставио тај закон.

„Од Закона сви много очекујемо, па и Влада Србије, која кроз њега показује нулту толеранцију према насиљу и да постоји подршка жртвама. Надам се да ћемо за годину дана моћи кажемо да имамо мањи број жртава насиља у породици“, нагласила је Кубуровић на семинару „Спречавање насиља у породици“, којим је почела обука судија и тужилаца за примену новог Закона.

Кубуровић је подсетила да је Закон о спречавању насиља у породици усвојен у новембру 2016. године и да се његова примена очекује од 1. јуна ове године, до када ће судије, тужиоци и полицајци пролазити специјализовану обуку, у циљу ефикасне примене нових законских решења која треба да допринесу смањењу црне статистике.

Она је истакла да Закон поред обавезне специјализоване обуке предвиђа и низ нових мера и института који треба да делују превентивно и спрече насиље, а то су пре свега хитне мере – удаљење насилника из стана и забрана приласка жртви.

Кубуровић је указала да је, поред тога, свакако најзначајнији моменат у Закону и обавезна међусекторска сарадња различитих органа, пре свега судија, тужилаштава, полиције, али и центара за социјални рад, здравствених и образовних установа.

Она је навела и да Министарство правде кроз кампању и сајт „Искључи насиље“ покушава да анимира ширу и стручну јавност како би свима приближило појавне облике насиља на које треба реаговати и које треба уклонити.

Обуку судија и тужилаца спроводи Правосудна академија уз подршку Европске уније, а пројекат за унапређење обука на Правосудној академији реализован је у организацији British Council.

Видео материјал можете бесплатно преузети са сајта www.infobiro.tv

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

Кубуровић: Имамо модерно законодавство, циљ превенција

Кубуровић: Имамо модерно законодавство, циљ превенција

Следећи

Одржана конференција о ефектима примене Закона о спречавању насиља у породици

Одржана конференција о ефектима примене Закона о спречавању насиља у породици