Размотрено више од 132.000 случајева насиља у породици

Законом о спречавању насиља у породици предвиђена је обавезна интерсекторска сарадња кроз рад групе за координацију и сарадњу, које су од почетка примене закона размотриле више од 132.000 случајева насиља у породици, изјавила је Горјана Мирчић Чалуковић из Министарства правде на трибини „Гласови против насиља над женама и девојчицама“.
Трибину је поводом 8. марта – Међународног дана жена организовао ЕУ инфо центар. Акценат је био стављен на насиље које се догађа у школама и међу млађом популацијом уз указивање да се не ретко насиље које се дешава у породици прелива и на насиље ван куће.

Мирчић Чалуковић је истаклада је зато од пресудног значаја учешће и представника просветних установа у рад групе за координацију и сарадњу, истичући да је безбедност жртве на првом месту и мора бити у фокусу свих релевантних институција.

„У периоду примене закона групе су се стастале више од 7.000 пута, али нема података колико је представника образовних установа учествовало у њиховом раду. Спорадично учешће представника образовних установа одвијало се посредством надлежног центра за социјални рад, али то је нешто на чему је нужно радити, јер рад са децом и младима јесте примарна превенција и пут да насиља буде мање.”
Она је додала да је важно да деца и малди верују својим професорима и наставниима, да је нужно створити однос поверења и вратити веру младих у рад институција. Такође је нужно реаговати и на насиље које се врши путем интернета, које је врло распрострањено међу млађом популацијом и реаговати на њега. У том смислу важно је учити и девојчице и дечаке о ненасилним видовима комуникације, јер само тако можемо говорити о равноправности.
Заменица амбасадора ЕУ делегације у Србији Матеја Норчич Штамцар истакла је да насиље у породици заслужује нулту толеранцију.
Она је додала да је само у јануару ове године било 1.700 случајева насиља у породици, а да су у три четвртине случајева жртве биле жене.

Зато, како је рекла, сви треба да буду усресређени на искорењивање најекстремнијих облика кршења људских права, указујући да је нужно радити и са девојчицама и са дечацима. Трибини су присуствовали и ученици из средњих школа у Београду.

GMC1 gmC4 Panel1 Panel3

 

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

У наредном периоду фокус на ширењу свести и континуираној едукацији професионалаца

У наредном периоду фокус на ширењу свести и континуираној едукацији професионалаца

Следећи

Помоћ жртвама насиља и током ванредног стања

Помоћ жртвама насиља и током ванредног стања