Регионални форум за промоцију Истанбулске конвенције у Тирани

Насиље над женама и девојчицама једно је од најраширенијих кршења људских права и екстремна је манифестација родне неједнакости и системске дискриминације на основу пола, речено је на Другом регионалном форуму за промоцију Истанбулске конвенције на западном Балкану и у Турској, који се одржава у Тирани.

Како је истакнуто, у пружању подршке жртвама, државе морају олакшати ефикасну сарадњу свих релевантних државних институција, укључујући државне тужиоце, локалне и регионалне власти као и НВО и друге релевантне организације и субјекте.

Регионални форум „Интегрисане политике, инклузивна партнерства“ посвећен је пре свега унапређењу међусекторске сарадње за интегрисани одговор на насиље над женама на регионалном, националном и локалном нивоу.

Такође, у фокусу форума јесте и побољшање примене одредаба међународне заједнице које се односе на сексуално насиље, узнемиравање, прогањање и друге облике насиља на подручју западног Балкана и Турске.

Међу панелистима форума били су и представници Републике Србије који су учесницима представили рад група за координацију и сарадњу у складу са Законом о спречавању насиља у породици, које јесу модел интерсекторске сарадње.

Предочени су напори које држава Србија перманентно предузима како би се обезбедила једнообразна примена закона и заштита жртава од родно заснованог насиља на подручју целе Републике Србије.

Такође учесницима овог форума представљене су публикације које су посвећене тој теми, међу којима и публикације Министарства правде.

Домаћин форума, коме присуствује око 100 учесника из држава Западног Балкана и Турске је влада Албаније, а учесницима се обратио и пожелео успешан рад премијер Еди Рама.

 

Panel1 RG Ucesnici

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

Приручник - Зашто морамо заједно против насиља у породици

Приручник - Зашто морамо заједно против насиља у породици

Следећи

Експерти из Молдавије у посети Министарству правде

Експерти из Молдавије у посети Министарству правде