У сусрет новим законским мерама у борби против насиља у породици представљена кампања „Искључи насиље“

iskljuci_nasilje

У Народној скупштини Србије данас је представљена кампања „Искључи насиље“, коју је Mинистарство правде покренуло с циљем подизања свести о породичном насиљу и представљању нових законских мера у борби против насиља у породици.

Министар правде Нела Кубуровић истакла је да се новим мерама у борби против насиља у породици, чији су део Закон о спречавању насиља и измене Кривичног законика, системски ради на спречавању насиља.

“Велики значаj закона jе што унапређуjе мултиресорну сарадњу између свих органа који су дужни да помогну жртвама насиља, да спрече насиље и управо ћемо показати да заједничким радом можемо да постигнемо добре резултате када је у питању овај феномен са којим се суочавамо”, рекла jе Kубуровић.

Кубуровић је истакла да је Министарство правде заједно са новим законима у области борбе против насиља у породици покренуло и кампању „Искључи насиље“, како би кроз организовање различитих активности помогло жртвама да препознају своја права, а другим актерима да на адекватан начин препознају насиље и да га пријаве.

Она је додала да је у оквиру кампање урађена је и посебна интернет презентација iskljucinasilje.rs, чију је израду финансирао УСАИД-ов Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА), а да је кампања подржана и од стране Светске банке.

„Министарство правде позива све државне органе, пре свега министарства и институције, као и цивилни сектор да се укључе у ову акцију“, нагласила је Кубуровић.

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да се кампањом и новим законским мерама шаље порука да нема места насиљу у породици и да насиље није лична ствар.

“Насиље jе ствар државе и друштва и зато jе важна порука коjу шаље акциjе Mинистарства правде. Скупштина се активно укључила тиме што jе jуче започела расправу о два изузетно важна закона, коjи показуjу да Србиjа не подржава само симболично борбу, већ активно делуjе тако што jе упутила два предлога закона”, рекла jе Гоjковић.

Гојковић је рекла да очекује да ће измене Kривичног законика и Предлог закона о спречавању насиља у породици бити усвоjене до 25. новембра, када се обележава Дан борбе против насиља над женама, и да се тако шаље порука нулте толерацниjе према насилницима и показуjе да jе држава jача од насиља.

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић рекао jе да су нова законска решења права прилика да се покаже jединство Србиjе.

Стефановић је навео да се тим решењима даjе могућност државним органима да се ефикасниjе боре против насиља у породици.

Iskljuci_nasilje

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

Министарка Кубуровић о новом закону

Министарка Кубуровић о новом закону

Следећи

Кубуровић: Имамо модерно законодавство, циљ превенција

Кубуровић: Имамо модерно законодавство, циљ превенција