Ефикаснија заштита жртава породичног насиља

milos_rafailovic

Жртве породичног насиља могле би ускоро да буду под већом и ефикаснијом заштитом када буде заживео електронски систем превенције насиља у породици, који у реалном времену прати кретање жртве и насилника и да ли се насилник превише приближио жртви.

Систем, који је данас представљен у Окружном затвору у Београду, могао би да нађе и ширу примену, односно да се искористи за спречавање насиља на спортским теренима тако што би се хулиганима забранио приступ објектима на којима се одржавају спортске манифестације.

Подсетивши да је Србија у мају 2014. добила свој први Закон о извршењу ванзаводских санкција и мера, министар правде Никола Селаковић је истакао да се увођењем електронског система превенције Србија сврстава у ред првих пет европских земаља које таквом опремом настоје да у значајној мери спрече насиље и заштите потенцијалне жртве од повратничког насилничког понашања.

„Пилот пројекат постижемо без иједног динара и показаће да ли је то нешто што је нашој држави потребно. Сматрамо да је ово значајно унапређење, јер је досадашњи начин контроле извршења ових мера био сувише лак за извргавање и избегавање”, рекао је Селаковић.

Данас је представљен и систем који служи за контролу забране мере конзумирања алкохола особама које су под утицајем алкохола извршила одређена кривична дела што је до сада било, како је то рекао Селаковић, на нивоу 19. века.

Наиме, особа којој суд одреди обавезну меру лечења од алкохолизма мораће у тачно одређено време да се тестира да се на специјалном уређају код своје куће, сличном алкотесту саобраћајне полиције, с тим што овај поседује камеру и аутоматски шаље добијене податке у мониторинг центар Управе за извршење кривичних санкција.

Руковалац у мониторинг центру затим проверава, на основу добијених фотографија са апарата, да ли уређај користи особа којој је мера изречена или то чини неко други уместо ње, док истовремено анализира проценат алкохола у крви те особе.

Када ће нови уређаји за превенцију породичног насиља и примену мера лечења од алкохолизма бити у употреби, још није познато, али према речима министра Селаковића планирано је новац буде одређен у буџету за 2017.

„У буџет за 2017. предложићемо уврштавање набавке ове изузетно софистициране и скупе опреме и после пилот пројекта видећемо колико се у нашим судовима изриче оваквих мера, колико нам је уређаја потребно, а онда у складу са својим финансијским могућностима унапређиваћемо овакав начин извршења санкција”, поручио је Селаковић.

Извор: Танјуг

fotoe-stock/ M. Rafailovic

Коментари

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Претходни

Oдржана јавна расправа о Преднацрту закона о насиљу у породици у Новом Саду

Oдржана јавна расправа о Преднацрту закона о насиљу у породици у Новом Саду

Следећи

Најава за медије: Јавна расправа о Преднацрту закона о заштити од насиља у породици у Ваљеву

Најава за медије: Јавна расправа о Преднацрту закона о заштити од насиља у породици у Ваљеву