U susret novim zakonskim merama u borbi protiv nasilja u porodici predstavljena kampanja „Isključi nasilje“

iskljuci_nasilje

U Narodnoj skupštini Srbije danas je predstavljena kampanja „Isključi nasilje“, koju je Ministarstvo pravde pokrenulo s ciljem podizanja svesti o porodičnom nasilju i predstavljanju novih zakonskih mera u borbi protiv nasilja u porodici.

Ministar pravde Nela Kuburović istakla je da se novim merama u borbi protiv nasilja u porodici, čiji su deo Zakon o sprečavanju nasilja i izmene Krivičnog zakonika,  sistemski radi na sprečavanju nasilja.

“Veliki značaj zakona je što unapređuje multiresornu saradnju između svih organa koji su dužni da pomognu žrtvama nasilja, da spreče nasilje i upravo ćemo pokazati da zajedničkim radom možemo da postignemo dobre rezultate kada je u pitanju ovaj fenomen sa kojim se suočavamo”, rekla je Kuburović.

Kuburović je istakla da je Ministarstvo pravde zajedno sa novim zakonima u oblasti borbe protiv nasilja u porodici pokrenulo i kampanju „Isključi nasilje“, kako bi kroz organizovanje različitih aktivnosti pomoglo žrtvama da prepoznaju svoja prava, a drugim akterima da na adekvatan način prepoznaju nasilje i da ga prijave.

Ona je dodala da je u okviru kampanje urađena je i posebna internet prezentacija iskljucinasilje.rs, čiju je izradu finansirao USAID-ov Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA), a da je kampanja podržana i od strane Svetske banke.

„Ministarstvo pravde poziva sve državne organe, pre svega ministarstva i institucije, kao i civilni sektor da se uključe u ovu akciju“, naglasila je Kuburović.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da se kampanjom i novim zakonskim merama šalje poruka da nema mesta nasilju u porodici i da nasilje nije lična stvar.

“Nasilje je stvar države i društva i zato je važna poruka koju šalje akcije Ministarstva pravde. Skupština se aktivno uključila time što je juče započela raspravu o dva izuzetno važna zakona, koji pokazuju da Srbija ne podržava samo simbolično borbu, već aktivno deluje tako što je uputila dva predloga zakona”, rekla je Gojković.

Gojković je rekla da očekuje da će izmene Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici biti usvojene do 25. novembra, kada se obeležava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, i da se tako šalje poruka nulte toleracnije prema nasilnicima i pokazuje da je država jača od nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su nova zakonska rešenja prava prilika da se pokaže jedinstvo Srbije.

Stefanović je naveo da se tim rešenjima daje mogućnost državnim organima da se efikasnije bore protiv nasilja u porodici.

Iskljuci_nasilje

Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni

Ministarka Kuburović o novom zakonu

Ministarka Kuburović o novom zakonu

Sledeći

Kuburović: Imamo moderno zakonodavstvo, cilj prevencija

Kuburović: Imamo moderno zakonodavstvo, cilj prevencija