Efikasnija zaštita žrtava porodičnog nasilja

milos_rafailovic

Žrtve porodičnog nasilja mogle bi uskoro da budu pod većom i efikasnijom zaštitom kada bude zaživeo elektronski sistem prevencije nasilja u porodici, koji u realnom vremenu prati kretanje žrtve i nasilnika i da li se nasilnik previše približio žrtvi.

Sistem, koji je danas predstavljen u Okružnom zatvoru u Beogradu, mogao bi da nađe i širu primenu, odnosno da se iskoristi za sprečavanje nasilja na sportskim terenima tako što bi se huliganima zabranio pristup objektima na kojima se održavaju sportske manifestacije.

Podsetivši da je Srbija u maju 2014. dobila svoj prvi Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, ministar pravde Nikola Selaković je istakao da se uvođenjem elektronskog sistema prevencije Srbija svrstava u red prvih pet evropskih zemalja koje takvom opremom nastoje da u značajnoj meri spreče nasilje i zaštite potencijalne žrtve od povratničkog nasilničkog ponašanja.

„Pilot projekat postižemo bez ijednog dinara i pokazaće da li je to nešto što je našoj državi potrebno. Smatramo da je ovo značajno unapređenje, jer je dosadašnji način kontrole izvršenja ovih mera bio suviše lak za izvrgavanje i izbegavanje”, rekao je Selaković.

Danas je predstavljen i sistem koji služi za kontrolu zabrane mere konzumiranja alkohola osobama koje su pod uticajem alkohola izvršila određena krivična dela što je do sada bilo, kako je to rekao Selaković, na nivou 19. veka.

Naime, osoba kojoj sud odredi obaveznu meru lečenja od alkoholizma moraće u tačno određeno vreme da se testira da se na specijalnom uređaju kod svoje kuće, sličnom alkotestu saobraćajne policije, s tim što ovaj poseduje kameru i automatski šalje dobijene podatke u monitoring centar Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Rukovalac u monitoring centru zatim proverava, na osnovu dobijenih fotografija sa aparata, da li uređaj koristi osoba kojoj je mera izrečena ili to čini neko drugi umesto nje, dok istovremeno analizira procenat alkohola u krvi te osobe.

Kada će novi uređaji za prevenciju porodičnog nasilja i primenu mera lečenja od alkoholizma biti u upotrebi, još nije poznato, ali prema rečima ministra Selakovića planirano je novac bude određen u budžetu za 2017.

„U budžet za 2017. predložićemo uvrštavanje nabavke ove izuzetno sofisticirane i skupe opreme i posle pilot projekta videćemo koliko se u našim sudovima izriče ovakvih mera, koliko nam je uređaja potrebno, a onda u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima unapređivaćemo ovakav način izvršenja sankcija”, poručio je Selaković.

Izvor: Tanjug

fotoe-stock/ M. Rafailovic

Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prethodni

Održana javna rasprava o Prednacrtu zakona o nasilju u porodici u Novom Sadu

Održana javna rasprava o Prednacrtu zakona o nasilju u porodici u Novom Sadu

Sledeći

Najava za medije: Javna rasprava o Prednacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Valjevu

Najava za medije: Javna rasprava o Prednacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Valjevu